• Βιβλίο: Καρναβάλι Λεμεσού, Μια μαγική ιστορία

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,
  ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ,
  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ,
  ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ
  ΒΙΒΛΙΟ
  "ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
  ΛΕΜΕΣΟΥ, ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ
  ΙΣΤΟΡΙΑ"

  Βιβλίο: Καρναβάλι Λεμεσού, Μια μαγική ιστορίαΠαρά τη μεγάλη σημασία που έχει το Καρναβάλι για τη Λεμεσό, δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο που να καταγράφει εμπεριστατωμένα την πλούσια και πολύχρονη ιστορία του. ΄Εχοντας υπόψη αυτό, καθώς και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού αναφορικά με τις παραδόσεις της χώρας μας, προέκυψε η ιδέα για την έκδοση ενός λεπτομερούς και αναλυτικού βιβλίου που θα καταγράφει την ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

 

Για παραγγελία και αγορά του βιβλίου επισκεφθείτε εδώ

 

"Αν το βιβλίο αυτό ήταν γεύμα, το ορεκτικό θα ήταν η ιστορική αναδρομή, το κυρίως πιάτο οι ιστορίες των Λεμεσιανών και το γλυκό –κιτρόμηλο– η γλυκόπικρη νοσταλγία των παλαιοτέρων για τα περασμένα" - Γιάννης Παπαδάκης

 


ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕΣΙΑΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Το Λεμεσιανό Καρναβάλι έχει καταγεγραμμένη ιστορία πέραν των 120 χρόνων, ενώ τα ίχνη του χάνονται μέσα στους αιώνες.

Σήμερα, το Καρναβάλι γιορτάζεται στη Λεμεσό από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, ενώ παράλληλα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις πόλεις, γεγονός που το καθιστά τη μεγαλύτερη αστική γιορτή, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Παρόλη την πάροδο των χρόνων, το Καρναβάλι δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί και να ενθουσιάζει τους κατοίκους της Λεμεσού, αφού συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ευχάριστο χαρακτήρα τους, την έφεση τους στην τέχνη, τη σάτιρα, το τραγούδι και το χορό, καθώς και την αγάπη τους για το γλέντι και τη διασκέδαση.

Στη διάρκεια της ιστορίας του, το Λεμεσιανό Καρναβάλι πέρασε μέσα από διάφορα στάδια: περιόδους ύφεσης, αλλά και ακμής, ενώ η πορεία του ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την τύχη της ίδιας της πόλης, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει το Καρναβάλι για τη Λεμεσό, δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο που να καταγράφει εμπεριστατωμένα την πλούσια και πολύχρονη ιστορία του. ΄Εχοντας υπόψη αυτό, καθώς και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού αναφορικά με τις παραδόσεις της χώρας μας, προέκυψε η ιδέα για την έκδοση ενός λεπτομερούς και αναλυτικού βιβλίου που θα καταγράφει την ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η διαδικασία για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου διήρκεσε 13 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πέραν των 170 συνεντεύξεων, κυρίως με άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του Καρναβαλιού. Εκτός από τις προσωπικές συνεντεύξεις, σημαντικό μέρος της μελέτης ήταν και η πολυετής έρευνα σε παλιές εφημερίδες, προσωπικά αρχεία, καθώς και σε σχετική με το θέμα βιβλιογραφία.

Στην πορεία, συγκεντρώθηκε επίσης μεγάλος αριθμός από φωτογραφίες (παλιές αλλά και σύγχρονες), σκίτσα, αφίσες, έργα τέχνης, πίνακες από γνωστά μουσεία της Κύπρου και του εξωτερικού, που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το Λεμεσιανό Καρναβάλι και εμπλουτίζουν σημαντικά το όλο περιεχόμενο της έκδοσης.

ΣΤΟΧΟΣ

Κύριος στόχος του βιβλίου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το 2015, είναι να διαφωτίσει το ευρύ κοινό για τις διάφορες ιστορικές φάσεις του Καρναβαλιού, τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία του, αλλά και να ψυχαγωγήσει τους αναγνώστες με τις πολυάριθμες ιστορίες που παρατίθενται από Λεμεσιανούς κάθε κοινωνικής τάξης.

Πέραν αυτού, το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε επιστήμονα ή ερευνητή που επιθυμεί να ενδιατρίψει στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Εξάλλου, το Καρναβάλι έχει καταστεί πλέον αντικείμενο έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια, ενώ αποτελεί θέμα με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, λόγω των εθνολογικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών του πτυχών.

Μετάφραση έκδοσης

Το βιβλίο αφού εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα, θα μπορούσε να μεταφραστεί και στην αγγλική, με σκοπό την προβολή του Λεμεσιανού Καρναβαλιού στο εξωτερικό, αλλά και στους ξένους που επισκέπτονται την Κύπρο.

Μουσείο Καρναβαλιού

Ο Δήμος Λεμεσού έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία αρχειακής συλλογής με αντικείμενα για το Καρναβάλι (φωτογραφίες, κοστούμια, καπέλα κ.ά.) με σκοπό τη δημιουργία ενός Καρναβαλικού Μουσείου στην πόλη. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο, τόσο για το στήσιμο του Μουσείου, όσο και για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση του κάθε επισκέπτη.


Στέλιος Γεωργιάδης

Running Offers

  No results found.

Past Offers

  No results found.

Κριτικές του βιβλίου

 

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Γεωργιάδη «Καρναβάλι μια μαγική ιστορία» στο Θέατρο Ριάλτο, την 1η Μαρτίου 2016

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε σήμερα όλους εσάς στην πανηγυρική παρουσίαση, στην έλευση σε αυτό τον κόσμο, του εξαιρετικού βιβλίου του συμπολίτη μας καρναβαλιστή Στέλιου Γεωργιάδη το οποίο, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα η μια καταγραφή γεγονότων, αλλά πρόκειται για μια μονογραφία, μια επιστημονική επεξεργασία και ενδελεχή παρουσίαση του θέματος από όλες τις πλευρές.

Αποτελεί ένα ογκώδες και τιτάνιο έργο το οποίο άνετα μπορεί να κατατεθεί για διεκδίκηση διδακτορικού πτυχίου.

Ο Στέλιος έχει δώσει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια τον καλύτερο εαυτό του, έχει καταθέσει την ψυχή του κυριολεκτικά, για να ερευνήσει τα πάντα, την κάθε ιδιαιτερότητα και λεπτομέρεια, να ακούσει όλους όσους είχαν και έχουν να κάνουν με το Καρναβάλι, να μπει σε ιδιωτικά αρχεία και προσωπικά άλπουμς, να διεξέλθει όγκο ανέκδοτου υλικού, να δει τι γράφτηκε όλα αυτά τα χρόνια στον ντόπιο και διεθνή τύπο για το καρναβάλι μας, να διασταυρώσει στοιχεία, ονόματα ημερομηνίες.

Και δεν ήταν μόνο αυτό!!

Το τεράστιο υλικό που συγκέντρωσε στην διάρκεια είκοσι (20) σχεδόν χρόνων έρευνας και κυοφορίας έπρεπε να αξιολογηθεί, να γίνει προσεκτική επιλογή, να μπει στην σειρά, να φιλοτεχνηθεί, να τεκμηριωθεί με φωτογραφίες, πίνακες, αφίσες, σκίτσα και άλλα και να πάρει την μορφή του βιβλίου, αυτό του εξαιρετικού και βαριού – ουσιαστικά και μεταφορικά - βιβλίου που έχετε στα χέρια σας.

Στέλιο, συγχαρητήρια! Μπράβο, από όλους μας γιαυτό το σπουδαίο δώρο που έκανες στην πόλη μας, στον τόπο μας, στο Καρναβάλι μας.

Όλοι οι φίλοι, οι συνεργάτες, τα στελέχη του Δήμου οι δεκάδες καρναβαλιστές όλων των ειδικοτήτων βοήθησαν με κάθε πρόσφορο τρόπο και αγάπησαν το βιβλίο ενώ αυτό ήταν στα σπάργανα του. Αν έλειπε όμως η επιμονή, η επιμέλεια και η απίστευτη θέληση του Στέλιου το βιβλίο δεν θα προχωρούσε.
Μεγάλες ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους χορηγούς της έκδοσης, οι οποίοι στήριξαν την ιδέα και εμπιστεύτηκαν την προσπάθεια.

Ευχαριστίες οφείλονται ακόμη στο ΡΙΑΛΤΟ για την παραχώρηση της αίθουσας για την σημερινή εκδήλωση και σε όσους την έχουν διανθίσει με τις πολιτιστικές τους παρεμβάσεις. Το ΡΙΑΛΤΟ δεν επιλέγηκε τυχαία, ο συμβολισμός είναι προφανής και παραπέμπει στο ΡΙΑΛΤΟ των σπουδαίων και ανεπανάληπτων καρναβαλίστικων χορών που οργάνωνε ο αείμνηστος Μαλακάσας αφού ξεσήκωνε όλα τα καθίσματα της πλατείας και το μετέτρεπε σε μια τεράστια πίστα, με τραπεζάκια γύρω – γύρω.

Επιστρέφω όμως ξανά στον Στέλιο και τους συνεργάτες του στους οποίους οφείλουμε το γεγονός ότι το Καρναβάλι μας είναι καταχωρημένο πλέον στον επίσημο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Οφείλουμε ακόμα το γεγονός ότι από σήμερα το Λεμεσιανό Καρναβάλι έχει πλέον καταγραμμένη την ιστορία του σε μια καλαίσθητη και πέραν πάσης προσδοκίας έκδοσης για την οποία είμαστε περήφανοι.
Ήδη έχουμε πρόταση για μετάφραση και έκδοση της στην αγγλική, γεγονός που θα προσδώσει στο βιβλίο πρόσθετη, αυξημένη εμβέλεια.

Το βιβλίο όμως έτσι κι αλλιώς θα είναι καλοτάξιδο γιατί θα το οδηγεί η θαλασσινή αύρα της Λεμεσού και η απέραντη αγάπη του Καρναβαλιού.

Αν δε το δείτε να λοξοδρομεί μέσα – μέσα μην ανησυχήσετε.

Είναι από τα ατέλειωτα κονιάκ και ζιβανίες που ήπιαν τα τελευταία εκατό (100) χρόνια οι συντελεστές του.

 

Βιβλιοκριτική Γιάννης Παπαδάκης Κοινωνικός Ανθρωπολόγος

"Αν το βιβλίο αυτό ήταν γεύμα, το ορεκτικό θα ήταν η ιστορική αναδρομή, το κυρίως πιάτο οι ιστορίες των Λεμεσιανών και το γλυκό –κιτρόμηλο– η γλυκόπικρη νοσταλγία των παλαιοτέρων για τα περασμένα.

 

Οι «πελλολεμεσιανοί» λοιπόν σε όλο τους το μεγαλείο, με τα καλά τους και τα κακά τους. Και τι γίνεται όταν βάζουν τις μάσκες; Καλύπτονται ή αποκαλύπτονται; Θα φανεί στην πορεία…

 

Πάντως, για να γράψει κανείς ένα τέτοιο βιβλίο πρέπει να έχει τρέλα και –παθολογική μάλλον– λατρεία για το Καρναβάλι. Και πράγματι, ο Στέλιος Γεωργιάδης, ως φανατικός καρναβαλιστής, διαθέτοντας μπόλικη δόση και από τα δύο, προσφέρει ένα έργο ζωής που δεν είναι απλά ένα βιβλίο, αλλά μια γιορτή: της τρέλας, του γέλιου και της αταξίας. Μια ιστορία λεμεσιανή, κυπριακή και ταυτόχρονα παγκόσμια. Μια ιστορία γεμάτη συγκρούσεις και ανταγωνισμούς: μεταξύ των τάξεων, των κανταδόρων… των Λεμεσιανών με την αποικιοκρατία, την Εκκλησία και εννοείται, με την  «αιώνια» αντίπαλο Λευκωσία.

 

Φυσικά όλα αυτά  είναι λεπτομέρειες. Η πραγματική απόλαυση είναι οι αμέτρητες ιστορίες που παρατίθενται: για τον Μώμο, την αρκούδα που σατιρίζει, τα πονηρά Μπαλ Μασκέ στον κήπο του Αλλάχ, τις πελλόμασκες, τον καναπέ με τα παράνομα ζευγαράκια κάτω από τη σκάλα...

 

Ως γνήσιος καρναβαλιστής, ο συγγραφέας δεν διστάζει να κάνει και τις δικές του «αταξίες» στο βιβλίο, με προκλητικές ερωτήσεις, όπως: «Γιατί να γίνονται στη Λεμεσό τα Καρναβάλια;» και πλέον οι Λεμεσιανοί, που δεν θέλουν και πολλά, ξεσπαθώνουν: εναντίον της Λευκωσίας, της Πάφου, της Λάρνακας...  και ποιος τους μαζεύει μετά;"

 

 

 


Our Supporters