• ΒΙΒΛΙΟ: Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι

  ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ
  ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ
  ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ
  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
  ΖΩΗΣ -- ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟ
  ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ
  ΦΑΝΤΑΣΙΑ,
  ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ,
  ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ,
  ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ
  ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ.

  ΒΙΒΛΙΟ: Η Μαίρη και το Λευκό ΜπιζέλιΤο βιβλίο Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, τον παιδικό καρκίνο. Παρουσιάζει μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές και φαντασία την αναζήτηση της αλήθειας και το χτίσιμο της παιδικής κατανόησης γύρω από τον καρκίνο, ένα μυστήριο για το παιδικό μυαλό θέμα.

 Παρουσίαση του βιβλίου στην εκπομπή Kαλή σας Μέρα του ΡΙΚ στις 15/02/16 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Παιδικό Καρκίνο.


Το βιβλίο Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, τον παιδικό καρκίνο. Παρουσιάζει μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές και φαντασία την αναζήτηση της αλήθειας και το χτίσιμο της παιδικής κατανόησης γύρω από τον καρκίνο, ένα μυστήριο για το παιδικό μυαλό θέμα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Μ’ οδηγό και συνοδό της τη Ζέλεια, μια στρουμπουλή κυρία, το αναζητά περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς. Κάθε πλάσμα που συναντά τής προσφέρει τις γνώσεις και το φως του, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Ώσπου κάποια στιγμή, ανταμώνει με το Λευκό της Μπιζέλι…
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.

Συγγραφέας: Δήμητρα Σωκράτους
Εικονογράφηση: Στέλλα Καραγιώργη
Ηλικία: 9 - 15 ετών
Μαλακό εξώφυλλο, 64 σελίδες (130 γρ.), έγχρωμο, μέγεθος 26Χ20 cm
Αυτοέκδοση: Δεκέμβριος 2015

Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη Βιβλιοθήκη Δασκάλου και Μαθητή (Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νέος Κατάλογος 2016).

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες και συναφείς παθήσεις, ανά το παγκύπριο. Μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων έχει προσφερθεί ευγενικά τόσο σε οργανισμούς όσο και απευθείας σε μικρούς και μεγάλους με καρκινοπάθειες, μια προσπάθεια που συνεχίζεται. 

Η Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας) εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε Δημοτικά Σχολεία. Εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και μη τυπικής μάθησης. Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους κοινωνικο-πολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας. Γράφει ιστορίες και στίχους. Πήρε το Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. για το τραγούδι «Επλάνεψες με Μάνα μου» (στιχουργός, 2008). Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Η Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος) είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, διοργανώνει εργαστήρια και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Running Offers

  No results found.

Past Offers

  No results found.

[...] Με αριστοτεχνικό τρόπο, μέσα από ένα σωστά δομημένο έργο, η Δήμητρα Σωκράτους, καταφέρνει να αναδεικνύει την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα παιδί. 

Με μεγάλη προσοχή στις λέξεις και ευαισθησία μάνας προς το άρρωστο παιδί της, σκιαγραφεί την ιστορία της, δίνοντας ζωντανές και μαγευτικές εικόνες στον αναγνώστη. Η ιστορία της Μαίρης εστιάζει σε πράγματα αληθινά και σημαντικά. Σε πράγματα που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Αγάπη, φιλία, αλληλεγγύη.

Η Δήμητρα με το παραμύθι της αυτό, πατά γερά πια σε αυτό που ονομάζουμε νεανική λογοτεχνία. [...]

Τάσος Αριστοτέλους

Ποιητής, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, εκδότης

Δεκέμβριος 2015

 

[...] Δε θα μπορούσα να μην επαινέσω τη συγγραφέα για τη βαθιά συνειδητοποίηση της παιδοκεντρικής διάστασης του εγχειρήματός της. Συνδυάζοντας την πλούσια της φαντασία, το πρόδηλο συγγραφικό της ταλέντο, το παιδαγωγικό της υπόβαθρο και την αδιαμφησβήτητη αγάπη και ενδιαφέρον που έχει για τα παιδιά, παρουσιάζει σήμερα ένα βιβλίο παιδοκεντρικό και ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά. 

Η Δήμητρα πραγματεύεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και αξιοσημείωτη προσοχή, ένα θέμα - τον παιδικό καρκίνο - το οποίο παραμένει, ακόμη και για πολλούς ενήλικες  ένα θέμα ταμπού. Μέσα από μια παραμυθένια περιπλάνηση στον κόσμο της φαντασίας και των χρωμάτων, η συγγραφέας δίνει στα παιδιά -αλλά και στους ενήλικους αναγνώστες- ένα εργαλείο για να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο.

Γνωρίζοντας ότι, η ενδυνάμωση προϋποθέτει σχετική γνώση και κατανόηση, η συγγραφέας επιχειρεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή “με τις πραγματικότητες” ενός παιδιού με καρκίνο με ένα τρόπο ιδιαίτερα προσιτό σε μικρούς και νεαρούς αναγνώστες, αγόρια και κορίτσια. [...] 

 Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά

Δεκέμβριος 2015 

 

[...] Πραγματεύεται ένα οδοιπορικό ζωής, ενός παιδιού που πριν ακόμα προλάβει να ζήσει, μπαίνει στη διαδικασία σοβαρών προβλημάτων υγείας. Προβλημάτων όμως, που στην πορεία αναιρούνται, αφού έρχονται σε αντιπαράθεση με τη μεγάλη δύναμη της αγάπης, που συνήθως κάνει θαύματα. [...] Σαν αναγνώστης όμως, σαν άνθρωπος με ευαισθησίες, δεν έχω κανένα ενδοιασμό να παραδεχτώ ότι με έχει κατασυγκινήσει. Έγινα αποδέχτης πολλαπλών μηνυμάτων. Η δημιουργός, έχει πετύχει με την ποιότητα της γραφής της, με την ευελιξία της πένας της, με την απλότητα του λόγου της, να με κάνει να νιώσω σαν συμπρωταγωνιστής του έργου της. [...]

Πανίκος Παναγή

Αντιπρόεδρος της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού

Ιανουάριος 2016 

 

[...] Η Δήμητρα είναι ένα νέο και δραστήριο άτομο με πολλά ενδιαφέροντα και μια πολύπλευρη ενασχόληση ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. Η ίδια αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού που λέμε ενεργός πολίτης, με μια πλούσια εθελοντική δράση στα κοινά της πόλης μας.

Το πείσμα της, η θέλησή της, η ευαισθησία και η μεγάλη αγάπη που έχει για τα παιδιά, την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη προσπάθεια συγγραφής. Είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο της θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα συγκινήσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και όσους το πάρουν στα χέρια τους. [...]

Ελευθερία Χριστοφόρου 

Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου 

Δεκέμβριος 2015 

 

[...] Με εύστοχο τρόπο παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει απρόσμενα η πρωταγωνίστρια Μαίρη, αναδεικνύοντας το μάθημα ζωής που μπορεί να διδακτεί ένα άτομο από το δικό του προσωπικό αγώνα. Υπερτονίζει τη δύναμη της αγάπης και της πίστης στον εαυτό μας.

Τα παραδείγματα που αντλούμε από το βιβλίο της είναι αμέτρητα. Να κοιτάζουμε τη ζωή με τα μάτια της καρδιάς και του μυαλού μας, να έχουμε πίστη στο δικό μας θαύμα, να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και να γίνουμε το φως στο σκοτάδι, φράσεις του βιβλίου της οι οποίες μας εμπνέουν. [...]

Δήμητρα Χατζηκωστή

Παιδοβουλευτής Πάφου


Our Supporters


Useful Info